Kerékpártúra Csehországban 2016

Lacika nemrég lett vén pöcs (50), ezért ő jelölte ki az éves bringatúra célállamát: Csehország. A társaság a szokásos, egy-két új arccal kiegészülve: Lacika, Feri bácsi, Dudu, Gino, Sanca, Máté, Kopasz, Tütye.
Kölcsönfurgon – 6 személy + cuccok – illetve Sanca piros csodája alkotta a gépjármű flottát. Később Szacó és Levente is becsatlakozott, plusz egy kocsival.

Június 25. szombat
Kényelmes reggeli pakolás után kánikulai melegben indultunk meg cseh föld felé, Székesfehérvár – Győr – Bécs – Heidenreichstein – Litschau – Stankov útvonalon. A szokásos pisi-cigi kombós megállásokon kívűl Heidenreichstein várát néztük még meg útközben. Az előre kiszemelt osztrák-cseh határátkelő lezárása miatt kisebb kóválygás után értünk első szálláshelyünkre, a határ melletti üdülő övezetbe. A sok kemping közül – találomra – a Hejtman került kiválasztásra, amely CHLUM U TREBONE településhez tartozott. Az érkező vihar miatt faházakat béreltünk, s mire a recepciós csajszi kitöltötte az összes papírt, le is szakadt az ég. A vihar elvonultával besétáltunk a közeli faluba EB meccset nézni, pizzázni, sörözni. Szorzószám a kettes volt: 1 meccs – 2 szelet pizza – 4 sör. Aznap este két meccs volt…
(A faház k olcsó volt, uszkve 2000 Forintnak megfelelő CZK. Ez így volt az egész túra alatt, a sátrakat csak megutaztattuk, de ezt senki nem bánta.)

Június 26. vasárnap
A tóparti faházból reggel kilépve borús, hűvös idő fogadott. A napi tervezett távra, az esetleges sörgyár látogatásra és az esti HUN-BEL nyolcaddöntőre tekintettel korai indulással kezdtük cseh körünket. A kísérőkocsit a mai nap Sanca vitte. Az országban rengeteg az alsóbb rendű közúton jelölt, nagyon jól kitáblázott kerékpárút, vásárolható illetve online térképekkel. Mi utóbbit használtuk, előre kinyomtatva a tervezett útvonalat.
Induló állomásunktól egy nagyon szép és csendes erdei szakaszon keresztül értünk TREBON-ba. Rövid, de egy sörözésre elégséges pihenő után kiváló minőségű, számtalan kisebb tó mellett elvezető bringaúton tekertünk egészen CESKE BUDEJOVICE-ig. Kebab ebéd, főtér nézés. Szépnek, tisztának találtuk. Sörgyár látogatás is tervezve volt, de inkább elvetettük. Nem igazán volt szimpatikus, ahogyan a recepción fogadtak minket a „talán majd előkerül egy látogatásvezető” szöveggel. Inkább lenyomtunk egy közeli kerthelyiségben 2-2 Budweisert.
Aztán nekilódultunk a napi utolsó etapnak. Irány a hlubokai kemping! I.osztályú (WC-s + tusolós) faházakat kaptunk 250 CZK/fő áron, nagyon szép helyen, gyönyörű tó partján. Gyors vacsora, aztán – helyszíni TV hiányában (!!!) – beautóztunk HLUBOKA-ba belga-magyar nyolcaddöntőt nézni. Ezeknél a szerencsétleneknél minden TV-s vendéglátó egység este kilenckor bezárt! (Persze a csehek ekkorra már rég hazakullogtak az EB-ről.) Már ment a meccs, mire találtunk egy helyi öregekkel teli kimérést, tévével. A meccset buktuk 0:4-re, de még éjjel 11-kor is ott söröztünk. Záróra után a kempingben még egy kis tóparti pálinkázás következett, de aztán az eleredő eső a faházakba parancsolt minket. 65 km-rel a seggünkben tértünk nyugovóra.

Június 27. hétfő
Az eső kitartóan esett reggel is, így aztán – annak ellenére, hogy én vállaltam a napi sofőr szerepét – nem kellett visszautasítanom a névnapi unikumot. 11-ig kitaróan esett, ekkor néhányad magammal beautóztunk megnézni a híres hlubokai kastélyt. Nekem Csipkerózsika otthona jutott róla eszembe…
Ebéd után végre elállt úgy az eső, hogy nekiindulhattunk a mai szakasznak. Továbbra is dimbes-dombos, erdős-mezős jó minőségű utakon haladtunk Zliv – Vodnany – Cejetice – Strakonice útvonalon. STRAKONICE városkában megkerestem a kempinget, kibéreltem két faházat, vártam a fiúkat. Viszonylag gyorsan letudták a mai 65 km-t. Lefekvésig sör, meccs, sör, vacsora, sör, pálinka, meccs, pálinka, sör, pálinka…

Június 28. kedd
Bőséges kempingbüfé-reggeli után betekertünk STRAKONICE-be megnézni a XVII.században épült várat, majd elkezdtük taposni a mai etapot. Végig az Otava folyó partján, vagy tőle nem messze, nagyon szép erdőkön-ligeteken keresztül vezető, de nem mindenhol aszfaltozott úton jutottunk el HORAZDOVICE-be. Itt találtunk egy helyi kifőzdét (igazi szocreál), s mindannyian knédlit ebédeltünk. Jóllakottan pattantunk ismét nyeregbe. Az út továbbra is gyönyörű szép erdőkön vezetett keresztül, de voltak olyan burkolatlan szakaszok, ahol az előző napok esői következtében csak tolni tudtuk a kerékpárt. Végül csak-csak elértünk SUSICE-be. A vasúti restiben bevártuk sofőr Lacikát, majd tovább tekertünk Rejstejn felé, itt szerettünk volna megszállni. SUSICE hangulatos kisváros benyomását keltette, ahonnan nagyon szép, extra minőségű kerékpárút vezetett ki, továbbra is az Otava partján. A kerékpárutat mindenféle korú és nemű görkorcsolyás is használta.
Az előre kinézett kempinget Lacika zárva találta, ezért ANNIN mellett az autós kempingben béreltünk faházakat. A napi 57 km adta viszonylag korai érkezés lábtengó csatát, szalonnasütést is engedélyezett, amit hideg csapolt Gambrinus kísért. Holnap király etap sok-sok heggyel, emelkedővel, 80 körüli kilométerrel. Ezért aztán korábban feküdtünk a megszokott hajnali 01 óránál. 0:30-kor 🙂

Június 29. szerda
A tegnapi sáros szakasz ugyancsak nyomokat hagyott a kerékpárokon, ezért reggel mindenki mosással indított. Ma volt a király-etap. ANNIN-tól REJSTEJN-ig (6 km) csak gyenge emelkedő, aztán 500 m tengerszint feletti magasságról felkapaszkodni 1150-re, 10 km kőkemény hegymenetben. A csúcstelepülés KVILDA, a jutalom sör-édesség páros a helyi pihenőben. Aztán hosszú és gyors ereszkedés nagyon szép erdőkön keresztül. Fenyvesek, nyírfások váltogatták egymást. LENORA után a Vltava folyót, illetve a vele párhuzamosan futó vasúti pályát követve, nagyon jó minőségű kerékpárúton gyorsan haladva jutottunk le HORNI PLANÁBA. 83 km-rel a fenekünkben már azt hittük megérkeztünk, de sofőr Feri bácsi közölte, hogy a Magyarországról előre foglalt szállásig további 6 km visszavan. Irány HURKA nevű településrész. Az Eder Panzióban bőséges vacsorával, sörökkel kezdtük a regenerálódást, majd az otthonról most érkező Szacó és Levi befutása után pálinkával is folytattuk. Lehetett, hiszen holnap pihenő nap!

Június 30. csütörtök
Késői ébredés és reggeli után lementünk a felduzzasztott Vltava képezte víztározó partjára, a szabadstrandra. A környék igazi nyaraló paradicsom, de az igazi szezon még nem kezdődött el, nem voltak túl sokan. A parton napozó két jó csajra mindegyikőnk csorgatta (volna) a nyálát, de ők inkább egymással nyelvészkedtek. Leszboszorkák.
A 19 fokos vízbe csak a keményebbek merészkedtek be, de a fociból, lábteniszből mindenki kivette a részét. Később Közös vásárlás, Dudu főz vacsorára. Feri bácsi és én átmozgató tekerésre adtuk a fejünket, közben a túloldalra is átkompoltunk. Kicsit erőltettük a dombokat, de inkább a tájban gyönyörködtünk. 30 km így is lett belőle. Épp tálalásra értünk vissza. Ma meccsnap lévén helyet kerestünk estére, de Hlubokához hasonlóan itt is korai záróra van mindenhol. Maradt a mobilon való meccsnézés, pálinkázással. Egy idő után már túl kicsi lett a kijelző…

Július 1. péntek
Mivel mára rövid, mindössze 35 km-es etap lett tervezve, kényelmesen készülődtünk össze. Hegyeken-völgyeken hullámvasutazva, továbbra is elbűvölő tájakon keresztül közelítettük meg CESKY KRUMLOV-ot. Aztán lendületből el is tekertünk mellette, mihamarabb letudva a szállásig hátralevő néhány kilométert ZLATA KORUNA-ig. Mire mi odaértünk sofőr Dudu már foglalt három házikót. Amíg két sofőr visszament Szacó hátramaradt autójáért, mi többiek belemártóztunk a Vltava folyóban. Tegnap óta nem lett melegebb, sőt… Hideg, erős sodrású, vizitúrázni ideális. Voltak is kajakosok szép számmal, estére jócskán ellepték a kempinget.
Amikor újra együtt volt mindenki, beautóztunk a világörökség részét képező CESKY KRUMLOV-ba. Valóban csodaszép hely, szűk utcácskákkal, rengetek kiülős étteremmel, sörözővel, korabeli várral. És megszámlálhatatlan mennyiségű vágottszemű, szelfiző turistával. A városnézést vacsorázással tettük teljessé, majd a kempingbe visszaérve Belgium-Wales meccsnézés következett, némi tarokkozással spékelve. Cigaretta promóciós csajoktól Gino pólót kapott, a hozzá tartozó öntapadós betűkből Sanca és Feri bácsi alkották meg az angol nyelvű feliratot a mell részére: „Levágom a lábad és feldugom a seggedbe!”
Az x-dik pálinka után többünk véleménye szerint ez járna a fociban szándékos szabálytalanságot elkövetőnek.

Július 2. szombat
Hajnalban ismét kiadós eső volt, de az indulásunkat szerencsére már nem veszélyeztette. Kiérve a kempingből egy csinos emelkedő ijesztgetett minket, aztán felültünk a hullámvasútra, föl-le, kisebb-nagyobb emelkedőkkel-gurulókkal. Az utak – még a legkisebb falvak között is – továbbra is kiváló minőségűek voltak. Kis pihenő VELESÍN és TRHOVÉ SVINY városkákban, majd hosszabb egyenes szakasz NOVÉ HRADY-ig, kora délutáni érkezéssel. Városnézés és ebédelés közben megállapodtunk, ezt tekintjük túránk végpontjának. (A teljes körhöz még 30 km hiányzott, de a brigád felének már nagyon viszketett a segge.) Úgy döntöttünk, nem fizetünk még egy éjszakát – a közös kassza egyébként is a végét járta – elindulunk haza. Szacó és Sanca elmentek a STANKOV-ban maradt kocsiért, mi addig elittuk az utolsó koronáinkat. A kocsikba való bepakolás után belefért még egy várnézés, majd haza indultunk. Az EB negyeddöntő 11-es párbaját már otthon néztem, este 11-kor.

A Cseh Köztársaságot túrázásra kifejezetten ajánlom: gyönyörű tájak, kiváló utak, meseszép várak-kastélyok,
finom sörök és ételek, mindez pénztárcabarát árakon.


Comments are closed.